Een veelgestelde vraag is of het mogelijk is om van C gradatie naar bv A gradatie te kweken, Het antwoord hierop is dat het mogelijk is, echter gaan hier vele generaties overheen voordat je eindelijk een A gradatie gekweekt hebt. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk om streng te selecteren op dichtheid (felheid) van de kleuren.
In principe heb je genoeg aan 2 bakjes voor je garnalen, in het ene bakje schep je telkens de minst mooie (lees: crystal red met gebrekkig wit en rood) uit, zodat de garnalen met gebrekkige kleuring gescheiden worden van de garnalen met een iets betere kleuring.
Na verloop van tijd en enige volharding zul je op den duur een kweekgroep A gradatie overhouden.

Een andere en snellere manier om de gradatie te verhogen is door het toevoegen van enkele garnalen met een hogere gradatie bv, bij je bakje met A-gradatie kun je enkele snow-whites toevoegen. Door kruising van snowwhite met een A-gradatie, heb je vrijwel zeker nakomelingen met een S of SS gradatie.

Het uitselecteren van nakweek met gebrekkige kleuring blijft noodzakelijk om de kwaliteit (felheid van de kleuren) op peil te houden cq. te verbeteren.

Optimale verbetering

Naast de genetische factoren zijn er nog enkele externe factoren die bijdragen aan een optimale kleuring.

De ideale temperatuur is 23 graden, 24-25 is eveneens oke, hogere temperaturen hebben een negatief effect.
pH-waarde tussen 6,0 en 6,8 is ideaal.
Een lager of hogere pH zorgt ervoor dat de kleuren minder mooi uitkomen.
Een kh tussen 0 en 5 is prima. Een hogere of lagere waarde zorgt er eveneens voor dat de kleuring minder mooi is.

Voeding is zeer belangrijk, plantaardige voeding (algentabletten,

dat in de handel verkrijgbaar is) zorgt voor mooie heldere kleuren. Voeding met veel eiwitten (verscheidene soorten visvoer) zorgt voor een snelle groei maar gaat ten koste van de kleuring.
Tevens kan voer met veel eiwitten er voor zorgen dat de garnalen problemen gaan krijgen met hun verschaling.

Teveel water verversen (meer dan 25% per week) zorgt voor veel schommelingen in de waterwaarden hetgeen zijn weerslag heeft op de kleuring. 10% waterverversing per 1 a 2 weken is voldoende.

Goede filtering is heel belangrijk, het zorgt ervoor dat afvalstoffen afgebroken en omgezet worden naar minder schadelijke stoffen, bv de omzetting van nitriet naar nitraat. De voorkeur gaat uit naar een sponsfilter met luchtpomp. De luchtpomp zorgt voor beluchting en voor beweging van het wateroppervlak waardoor er meer zuurstof in het water opgelost wordt.

Stress zorgt er voor dat garnalen direct hun kleur verliezen. Wanneer een garnaal uitgeschept wordt en in een zakje of emmertje wordt gedaan , zul je zien dat de garnaal bleek van kleur is. Dit wordt veroorzaakt door de stress die de garnaal ondervind. Garnalen in een bak met wat

grotere vissoorten voelen zich vaak ook bedreigd, deze garnalen zijn over het algemeen minder mooi van kleur dan garnalen in een bakje waarin alleen maar garnalen zitten.